Japanse duizendknoop, doorzetters gezocht!

Wie helpt mee de verspreiding af te remmen?

Ergens een plantje Japanse duizendknoop is geen probleem maar de soort verspreidt zich steeds verder, verdrukt oorspronkelijke, gevarieerde ecosystemen en is schadelijk voor betonnen constructies zoals gebouwen en bruggen. Daarmee is het een ongewenste gast, een “invasieve exoot”.

Bestrijden is erg lastig. De wortels zitten zo diep in de grond dat ze bijna niet te verwijderen zijn. Verdere verspreiding is wel te voorkomen door de plant op de juiste manier te “pesten”. Als je dit pesten lang genoeg volhoudt is het mogelijk om de plant echt kapot te maken maar dat vraagt doorzettingsvermogen en kennis van wat je wel en niet moet doen. De aanhouder wint!

Lukt het niet om de duizendknoop echt weg te krijgen dan is het nog steeds de moeite waard om de plant en vooral de verspreiding van de plant af te remmen.

We zoeken doorzetters die in de buurt van eigen huis de Japanse duizendknoop in de gaten willen houden, snoeien en kijken of er nieuwe groeihaarden ontstaan.

Om verdere verspreiding te voorkomen is het belangrijk om niet machinaal te snoeien maar met de hand zo veel mogelijk van de plant te verwijderen, liefst ook een deel van de wortel. Het afval moet zorgvuldig afgevoerde worden. Het mag in de grijze container, zeker niet in de groene container! want dat kan zorgen voor verdere verspreiding. Het bloeien van de plant heeft niet veel invloed op de verspreiding. Verspreiding gebeurt voornamelijk door het verplaatsen van grond met stukjes plant en wortel.

De Gemeente houdt rekening met Japanse duizendknoop door het niet te maaien (dat zou het alleen maar verder verspreiden) en op sommige plekken te bestrijden maar hulp is welkom. Het is in ieders belang om verdere verspreiding te voorkomen. Platform Duurzaam Westerbork roept daarom op om locaties te melden. Deze zullen op de website zichtbaar zijn. Maar we zijn dus vooral ook op zoek naar mensen die een kleine locatie in de gaten willen houden, te “adopteren” en een paar keer per jaar te snoeien. Hoe vaker je snoeit hoe moeilijker de plant het zal krijgen.

Weet u locaties waar de duizendknoop staat en of lijkt het u, alleen of met vrienden/buren, een passende uitdaging? Neem contact op met Ingwer van Hoek: ingwervanhoek@hotmail.com

Leden van de werkgroep de werkgroep Voedsel & Natuur van het Platform Duurzaam Westerbork aan de slag met het verwijderen van de Japanse Duizendknoop.

Deel dit bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *