Met het planten van een Rea’s Mammoth, een oud kweeperenras, gaf wethouder Jan Schipper zaterdagochtend het startsein voor het project Openbaar Groen van Duurzaam Westerbork. Na de officiële handeling werden in enkele uren tijd maar liefst dertig hoogstam fruitbomen geplant. Twintig bij de volkstuintjes aan de Roessinghkamplaan tegenover de scholen, en nog eens tien in de driehoek bij de Homaat en Krommaat.
De bomen zijn gekocht met het geld (3.260 euro) dat Duurzaam Westerbork van de gemeente had gekregen in het kader van de prijsvraag DOEK. Wethouder Schipper sprak niet alleen zijn waardering uit voor het project, maar ook zijn verbazing dat het zó snel van de grond is gekomen. ,,Begin november heb ik Duurzaam Westerbork de cheque gegeven, nu is het half december en staan we hier om de bomen te planten. Konden we bij de gemeente maar zo snel werken.’’
Volgens de wethouder past het fruitbomenproject perfect in de Klimaatvisie van de gemeente, waarin ook aandacht is voor verbetering van de biodiversiteit. ‘’Het hoeft niet altijd een nieuw stuk natuur te zijn, het kan ook met kleinere plannen dicht bij huis, zoals dit. Maar dat kan alleen als het gedragen wordt door de bewoners. Daarom ben ik blij dat hier zoveel mensen zijn om te helpen met planten.’’
Dat was voorzitter Pieter Diphoorn ook. Hij heette de wethouder en andere aanwezigen welkom met een korte toelichting op de plannen van Duurzaam Westerbork. ‘’Wij streven naar een leefbare aarde, voor ons én voor de mensen die na ons komen. Dat willen wij samen met de inwoners van ons dorp doen.’’ Voor Duurzaam Westerbork is deze aanplan t slechts een begin. Er zijn plannen voor méér openbaar fruit.
Een dertigtal vrijwilligers, waaronder ook een aantal leden van de volkstuinvereniging, had gehoor gegeven aan de oproep om zaterdagochtend te komen helpen. Voorzien van schoppen, kruiwagens en grondboren kwamen ze al ruim voor het tijdstip van de officiële opening naar de plantlocatie. Daar stonden al paaltjes in de grond met de naam van de aldaar te planten boom. Voornamelijk oude appel- en perenrassen, zoals Bramley’s Seedling, Drentse Paradijs, Lentse Rode, Drentse Bellefleur en Beurré Alexander Lucas, maar ook een kersenboom en bij de locatie aan de Homaat een walnoot en tamme kastanje.
‘’Al deze bomen staan op verschillende tijden in bloei,’’ legde Ingwer van Hoek uit. ‘’Door die spreiding hebben ze veel meerwaarde voor insecten. De bomen zorgen daarbij voor meer schaduw en geven daarmee bescherming tegen hitte.’’ Wethouder Schipper wenste de planters succes en sprak de hoop uit dat de bomen mettertijd smakelijk fruit op zullen leveren.
Om de bomen een goede start te geven, kregen ze allemaal een mengsel van wormenmest, lavagruis en bosgrond mee. ‘’Met dat organisch mengsel kunnen ze een aantal jaren vooruit. Daar hebben ze meer aan dan aan kunstmest,’’ legde Van Hoek uit.