Eerste actie wordt opgezet
In oktober vorig jaar zette Duurzaam Westerbork, samen met Buurkracht een enquête uit in het dorp. Doel hiervan was om bewoners te vragen in welke energiebesparende maatregelen voor hun woning zij geïnteresseerd zijn en welke zij al hebben getroffen. En om bewoners te vinden die mee willen helpen acties op te zetten die aansluiten bij de interesse van de bewoners.
Verduurzaming is een onderwerp dat steeds meer leeft in Westerbork. Duurzaam Westerbork heeft zichzelf tot doel gesteld om inwoners te informeren over duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Daarnaast wil de coöperatie ook graag mensen bij elkaar brengen en zelf aan de slag laten gaan. De enquête heeft de coöperatie goed zicht gegeven op de interesse van de inwoners op het gebied van energiebesparing en andere vormen van verduurzaming. Ook heeft zich een aantal bewoners gemeld die zelf actie willen ondernemen. Er is een team van zes Börkers gevormd, dat aan de slag gaat met de resultaten van de enquête.
Belangstelling voor warmtepompen
Uit de enquête bleek dat er onder andere grote belangstelling is voor warmtepompen. De informatieavond die Duurzaam Westerbork hierover organiseerde in november afgelopen jaar werd dan ook goed bezocht. Tijdens deze informatieavond werd ook de noodzaak van goede isolatie nog eens onderstreept.
Actie vloerisolatie
De (grote) belangstelling voor vloerisolatie was aanleiding voor het team om een collectieve inkoopactie voor vloerisolatie te organiseren. Het team is gestart met het selecteren van bedrijven en het opvragen van offertes. De offertes worden door het team beoordeeld en getoetst aan een aantal criteria. Het bedrijf dat na dit zorgvuldige selectieproces met het beste aanbod komt, wordt uitgenodigd om het aanbod toe te lichten tijdens een informatieavond op 27 mei 2024, in De Voorhof in Westerbork.
Buurkracht is samen energie besparen
Buurkracht is een onafhankelijke stichting die buren in heel Nederland helpt om hun buurkracht te ontdekken en vergroten, door ze bij elkaar te brengen en zo buurtteams te formeren en te helpen met tips en tools, zoals communicatiemiddelen, een interactief platform en persoonlijke begeleiding. Meer dan 650 buurten hebben hun buurkracht al ingezet. Gemeenten betrekken Buurkracht regelmatig bij burgerparticipatietrajecten. Speciaal voor hen heeft de stichting diverse aanpakken. Meer informatie: www.buurkracht.nl.