Op 30 november hebben we als bestuur, leden van de werkgroepen en vrijwilligers bij Duurzaam Westerbork gesproken over onderwerpen die met Duurzaamheid te maken hebben. Want wat verstaan we eigenlijk onder duurzaamheid!
We kwamen bijeen in de IVN- Veldhoeve nabij Orvelte en begonnen met een inleiding door de directeur dhr. Wim Meijberg van De IVN- Veldhoeve. In zijn inleiding maakt Meijberg duidelijk hoe de natuur aan het veranderen is. Hij noemt dat de “schuivende basislijn”. Wat de huidige oudere generatie 40 jaar geleden zag en dat als “normaal” zag, dat zien we nu niet meer terug. De huidige jonge generatie neemt mee wat ze nu ziet als basislijn, het is hun referentie basislijn en zullen dat “ normaal” vinden.
Meijberg verduidelijkt dat nog met een vers van Koos van Zomeren “Waarom natuur- en milieueducatie?”
Aansluitend gingen we het bos in om aan de hand van de aanwezigheid van korstmossen na te gaan hoe het met luchtkwaliteit is. We leerden hoe minder korstmossen, hoe slechter de luchtkwaliteit.
Na de koffiepauze gingen we aan de slag met vragen als, wat verstaan we onder duurzaamheid, wat voor organisatie wil Duurzaam Westerbork zijn en hoe is ons eerste jaar verlopen.
We inventariseerden met kernwoorden wat we zelf onder duurzaamheid verstaan. Al deze trefwoorden in een zin onderbrengen lukt niet, maar een lijn is wel zichtbaar. Het gaat om gezond te kunnen leven in ons dorp, waar we verantwoordelijk omgaan met natuur, grond, water en lucht.
En als we dan terugkijken op het afgelopen jaar dan zijn twee dingen duidelijk. We moeten ons nog beter presenteren in Westerbork om draagvlak te krijgen. Verder blijkt dat we graag activiteiten uitvoeren, zoals de Duurzame markt, bomen planten en de regentonnen actie.
We kijken terug op een leerzame dag op een mooie locatie. We nemen interessant huiswerk mee voor de komende tijd.
Aanmelden of meer informatie over deelname in de werkgroep Voedsel & Natuur of Energie, of als vrijwilliger een bijdrage leveren aan een van de projecten, neem dan contact op met Duurzaam Westerbork: info@duurzaamwesterbork.nl.
Geert Klaassen