Het project Bermscouts biedt Drentse bewoners- en vrijwilligersgroepen de kans om kennis op te doen over bermplanten en monitoring van bermen. Ook is er aandacht voor het herkennen en tellen van insecten in de berm, waaronder dagvlinders.
In september hebben drie leden, Janette Kinds, Ingwer van der Hoek en Roel Scherjon van de werkgroep Voedsel & Natuur van Duurzaam Westerbork deelgenomen aan de informatie/cursusdag Bermscouts.
Verslag van Ingwer van der Hoek, lid van de werkgroep Voedsel & Natuur van Duurzaam Westerbork.
Er is die dag een meetmethode uitgelegd, de zogenaamde Nectar-Index, waarmee door vrijwilligers in de gaten gehouden wordt hoe “fit” de bermen zijn en in welke mate ze bijdragen aan de biodiversiteit. Door speciaal op nectarplanten te letten monitor je namelijk niet alleen de planten maar indirect ook insecten en insecteneters. Wat ik persoonlijk sterk vind aan de methode is dat je als vrijwilliger een waardevolle bijdrage kan leveren zonder dat je een echt ervaren florist bent. Als je ongeveer 24 planten kan herkennen (eventueel met behulp van een app) dan kan je een zinnige bijdrage leveren. Dat is in mijn ogen motiverend om er op uit te gaan en het aangename met het nuttige te combineren.
Er werd informatie gegeven over hoe je de telling doet en hoe je die telling online doorgeeft. Daar komt wat computerwerk bij kijken.
Zelf heb ik inmiddels 3 trajecten op de online kaart “geclaimd” die ik komend jaar ga tellen. (nu kon niet meer omdat de bermen net zijn gemaaid…)
Ik zou het me voor kunnen stellen dat de vereiste computervaardigheden in eerste instantie even een drempel kunnen zijn om mee te doen.
Het valt echt mee en mocht iemand daar behoefte aan hebben dan kijk ik met alle plezier even mee…
Gemeente Assen en gemeente Midden-Drenthe presenteerden ook het bermbeleid. Dat gaf een mooi inkijkje in de keuken, de hoopvolle dingen, dingen die beter kunnen, beperkingen… maar het maakte in ieder geval zichtbaar dat er aandacht is voor ecologisch bermbeheer.
De vraag of er genoeg aandacht is voor ecologisch bermbeheer laat ik even in het midden want de dag ging niet over het beoordelen van het beleid maar juist over het realiseren van data waarmee het beleid doeltreffend verbeterd kan worden.
Ook bermscout worden? Vragen over het project Bermscout? Neem dan contact op met Erwin Bruulsema (e.bruulsema@lbdrenthe.nl) of Edwin Dijkhuis (dijkhuis@floron.nl).
Voor informatie kun je ook contact opnemen met de deelnemers van de werkgroep Voedsel & Natuur via info@duurzaamwesterbork.nl.
Als je bermscout wordt voor bermen in Westerbork of directe omgeving meldt dat dan even via info@duurzaamwesterbork.nl .
Informatie over bermscouts is te vinden online: